zondag 9 januari 2022

Special: 10 Jaar FZ Top 40 - een vogelvlucht

Deze week bestaat de FZ Top 40 precies tien jaar. Over dat decennium valt behoorlijk wat te vertellen. Over de artiesten en de bijna 2700 liedjes die in de lijst hebben gestaan, bijvoorbeeld. En over muziekgenres en records. In deze blogpost geef ik een beknopt overzicht van de ontwikkeling van de lijst tussen 2012 en 2022. Dat doe ik per jaar.

2012

Het eerste FZ Top 40-jaar liet zich met name kenmerken door de vele dance-/elektropop en Top 40-muziek in de lijst. Veel hits die scoorden in de Nederlandse Top 40, deden dat ook in de FZ Top 40. Uitzonderingen daargelaten, zoals Stronger (What Doesn't Kill You) van Kelly Clarkson en Die Young van Ke$ha. Ook o.a. Aura Dione en Marina (toen nog met haar Diamonds) waren hitmakers die de Nederlandse Top 40 niet haalden.

Onder de topscorers van 2012 bevinden zich Pitbull, Flo Rida, David Guetta, Nicki Minaj en Rihanna. Pitbull scoorde zelfs 11 hits - een record dat op moment van schrijven nog ongeëvenaard is. Owl City & Carly Rae Jepsen scoorden in de zomer de grootste hit van 2012 met Good Time.

2012 liet zich ook kenmerken door instabiliteit. Zo zakte I Follow Rivers van Lykke Li plotseling van #5 naar #40, steeg het vervolgens weer en verliet het toen de lijst. Een plotselinge grote val overkwam meer nummers en One Thing van One Direction viel zelfs vanaf #5 helemaal uit de lijst. Ook waren er veel top 10-hits die minder dan twee maanden in de lijst stonden. Het jaar kende ook de grootste stijger naar nummer 1 tot nu toe: Adam Lamberts Better Than I Know Myself (#31->#1). Daarnaast kende 2012 de kortst genoteerde nummer 1-hit ooit. Amnesia van Ian Carey stond slechts zeven weken genoteerd.

2013

Het jaar van Avicii. De Zweedse dj stond in 2013 veertien weken op #1, waarvan twaalf op rij. Met Wake Me Up stond hij 10 weken op #1 (nu nog een record). Het werd de grootste hit allertijden en zou dat tot 2021 blijven. Just Give Me a Reason van P!nk werd de eerste hit die meer dan 30 weken genoteerd stond en Papaoutai van Stromae de grootste niet-Engelstalige hit ooit (ook tot 2021).

Grote hitscorers van 2013 waren naast Avicii o.a. Macklemore & Ryan Lewis, Avril Lavigne en Justin Timberlake. Ellie Goulding scoorde zeven hits. De nummer 1 van de jaarlijst was Avicii's Wake Me Up.

Ook dit jaar liet zich kenmerken door veel hits uit de Nederlandse Top 40 en onstabiliteit, hoewel minder dan in 2012. Opmerkelijk: drie hits kwamen binnen op #1, voor het eerst bezette een artiest tegelijk zowel #1 als #2 (Rihanna met Stay en Diamonds) en Wanz werd met zijn 51 jaar de oudste #1-artiest ooit door het refrein van Thrift Shop te zingen. Zara Larsson werd de eerste 16-minner met een FZ Top 40-hit en Thrift Shop van Macklemore & Ryan Lewis de grootste stijger ooit (van #39 naar #5).

2014

Het jaar van Iggy Azalea. Met Black Widow staat ze op #1 in de jaarlijst en daarnaast scoort ze drie andere top 10-hits. Na 2015 heeft ze echter nooit meer in de lijst gestaan. Popzangeressen domineren, met Taylor Swift, Ariana Grande en Jess Glynne die veel hits scoren, waarvan twee nummer 1-hits per persoon. Owl City scoort drie nummer 1-hits - een record dat hij deelt met Avicii.

2014 kent geen vreemde plotselinge stijgers, zoals 2012 en 2013, maar wel veel wisselingen op de koppositie. Maar liefst 24 hits staan op nummer 1 en dat is nog altijd een record. Vijf hits staan in 2014 slechts één week bovenaan de lijst.

Steeds meer (pop)rock en alternatievere muziek komt de lijst binnen dankzij acts als The Script, Echosmith, Lorde en Rondé. Maar ook danceacts als Avicii, David Guetta en Calvin Harris blijven 'gewoon' top 10-hits scoren.

2015

Het jaar van Zara Larsson (jaar-#1 met Lush Life), Taylor Swift en Ellie Goulding. Het jaar waarin het Eurovisiesongfestival voor het eerst echt een stempel op de lijst drukt. Måns Zelmerlöw scoort met Heroes (inzending van Zweden en tevens winnaar) de eerste nummer 1-hit die uit de liedjeswedstrijd voortkomt.

Owl City scoort zijn zevende en tevens laatste nummer 1-hit met Verge. Dat record houdt nog altijd stand. Een ander record uit 2015 dat nog staat is dat voor meeste weken in de top 20: Lush Life van Zara Larsson stond 26 weken in de bovenste helft van de lijst. 

Een vaste waarde in de lijst waren Taylor Swift en Ellie Goulding. Swift eindigde haar streak van 69 weken dit jaar en Goulding stond zelfs elke week van het jaar genoteerd. Begin 2016 eindigde haar streak na 72 weken. 2015 was vooral ook een 'snel' jaar. Op een bepaald moment stond de langst genoteerde track in de lijst slechts 11 weken genoteerd. Er kwamen in totaal 318 hits de FZ Top 40 binnen.

2016

Het jaar van The Chainsmokers, Twenty One Pilots en Bastille. Die eerste twee bezetten samen de top 4 van de jaarlijst. Ride van Twenty One Pilots was de grootste hit. De belangrijkste debutanten van dit jaar waren Dua Lipa en Bring Me the Horizon, die in de jaren erna nog vele hits zouden scoren. Bastille zet in 2016-2017 een grootse prestatie neer door 30 weken achtereen in de top 10 te staan.

Net als 2014 kent ook dit jaar veel nummer 1-hits: 22. Voor het eerst staat een Finse artiest op #1 (VENIOR) en een Nederlander meer dan een week (Martin Garrix).

2017

Het jaar van Bastille (met één punt verschil de jaar-#1), Fall Out Boy, Kesha en Ed Sheeran. Die laatste twee scoren met hun comebacks. Na een lange afwezigheid staat Kesha in de zomer acht weken bovenaan met Praying. In diezelfde zomer staat Reggaetón Lento van CNCO op #1 en wordt bandlid Erick Colón met zijn 16 jaar en 8 maanden de jongste nummer 1-artiest. De Canadese band Marianas Trench scoort met Who Do You Love de 100ste nummer 1-hit.

2018

Het jaar van Sigrid, CHVRCHES, The Overslept, Bastille en The Chainsmokers. Save Our Souls van The Overslept is de eerste jaar-#1 van Nederlandse bodem en voor het eerst hebben vijf hits meer dan 600 punten. Avril Lavigne beleeft een succesvolle comeback door op #1 binnen te komen met Head Above Water en in de top 10 van de jaarlijst te eindigen. Met High Hopes staat Panic! At the Disco 29 weken in de FZ Top 40, zonder de koppositie te bereiken. Een record.

Meer rock en minder dance, vanaf 2018. Alleen vaste waarden als Martin Garrix, Clean Bandit, Zedd, The Chainsmokers en David Guetta zetten nog grote hits op hun naam. Er staan vooral voor het eerst veel bands in de lijst. The Overslept, ZiBBZ, All Time Low, Bastille, Bring Me the Horizon, Within Temptation en Stand Atlantic staan op nummer 1.

In 2018 overlijdt Avicii. Zijn hit Wake Me Up komt terug in de lijst, waardoor het het tweede nummer wordt dat minstens 30 weken in de lijst staat.

2019

Het jaar van YUNGBLUD, Bastille, Lewis Capaldi, Ava Max en Avril Lavigne. YUNGBLUD blijkt een ware hitmachine en is na 2020 zelfs de succesvolste artiest na Bastille en Ellie Goulding. Met 11 Minutes staat hij (samen met Halsey en Travis Barker) op #1 in de jaarlijst. Bastille scoort een nummer 1-hit met Joy en eindigt daarmee hun streak van vier opeenvolgende jaren met nummer 1-hits.

Aan het eind van het jaar debuteert Falling In Reverse' Popular Monster op #1. Het nummer voert de FZ Top 40 tien weken aan en evenaart daarmee het record van Avicii's Wake Me Up. De Zweedse dj scoort op zijn beurt drie postume hits, waarvan één de top 10 bereikt.

2020

Het jaar waarin YUNGBLUD opnieuw de succesvolste artiest is. Ook Dua Lipa en Bring Me the Horizon gooien hoge ogen. Bring Me the Horizon scoort vier grote hits, waarvan er twee op #1 belanden en twee op #2. Maan en Kraantje Pappie zorgen met Rode Wijn voor de eerste Nederlandstalige nummer 1-hit. Jaap Reesema en Pommelien Thijs scoren in het najaar meteen de tweede. Met o.a. Bring Me the Horizon, From Ashes to New, Silverstein en I Prevail staat er in 2020 een aantal wat hardere rocknummers in de lijst.

Laleh scoort met Vatten de succesvolste Zweedstalige hit ooit. Nothing but Thieves staat met Impossible 21 weken in de top 10. Een knappe prestatie: twee weken langer dan Wake Me Up in 2013.

2021

Het jaar van Måneskin, CHVRCHES, Bow Anderson, Against the Current en From Ashes to New. Het succesverhaal van Nothing but Thieves' Impossible duurt voort. De rockballad verbreekt ook het record van meeste weken in de lijst (34) en grootste hit allertijden (983 punten). Die records hebben respectievelijk zo'n negen en acht jaar gestaan.

Het duurt alleen niet lang voordat Måneskin eroverheen komt. De songfestivalwinnaars verbreken met Zitti E Buoni vele records, zoals meeste weken in de top 5, top 10 en het wordt de nieuwe grootste hit allertijden. Sowieso is het Songfestival hitleverancier. Ook Blind Channel, Gjon's Tears, Tusse en TIX schrijven grote hits op hun naam. We hebben het dan ook twee jaar zonder het festival moeten stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten